puutarha

Uuden pihan rakentaminen ja 7 yleistä virhettä

Uuden pihan rakentaminen, ja tietysti myös suunnittelu, on kuin taulun maalaamista tyhjälle kankaalle. Kaikki pihan elementit ja toiminnot ovat avoinna, ja kaikki on vielä tässä vaiheessa mahdollista. Uuden pihan rakentaminen on iso ponnistus, joka kannattaa suuunnitella huolella. Nimittäin siinä on yhtä suuret mahdollisuudet onnistua kuin myös epäonnistua, ja virheiden korjaaminen jälkikäteen on työlästä ja kallista. Tässä blogiartikkelissa kerron 7 yleistä virhettä uuden pihan rakentamisessa, sekä pihasuunnittelijan, että fengshui-konsultin näkökulmasta.

1. Päätösvallan luovuttaminen luonnolle

Kaikkialla luonnossa maaperä on jollain tapaa peitetty, joko kasvillisuudella tai pintamateriaalilla, joka estää kasvillisuuden leviämisen alueelle. Paljaita maa-alueita ei ole olemassakaan, sillä se olisi luonnonvastaista.

Jos emme peitä maa-aluetta itse, hoitaa luonto asian puolestamme. Sillon menetämme mahdollisuutemme päättää mitä oikeastaan toivoisimme alueella kasvavan, ja on vain tyydyttävä siihen mitä luonto suo. Ja siihen, millä alue täyttyy, vaikuttaa tietysti olosuhteet, kuten maaperän ravinteikkuus, kosteus ja valon määrä.

Monilla meistä on oman pihan suhteen jonkinlaisia suunnitelmia tai ainakin toiveita, joihin harvoin lukeutuu nokkospuskat tai horsmikko. Siksi kannattaakin toimia, ennen kuin luonto tekee sen puolestamme! On hyvä muistaa, että pyrkimyksenä ei kuitenkaan ole kilpailu luontoa vastaan, vaan sovussa ja harmoniassa sen kanssa eläminen.

Lue myös 10 ilmaista tapaa miten saada viihtyisä piha

2. Uuden pihan rakentaminen voi hidastua liian maaelementin vuoksi

Pihan rakentamisen kiirehtimiseen talonrakennuksen jälkeen on olemassa toinenkin syy, nimittäin fengshui, ja tarkemmin ottaen elementtien vaikutukset. Jokaisella viidestä elementistä on omanlaisensa vaikutus meihin ihmisiin.

Osa meistä, riippuen omista henkilökohtaisista elementeistä ja energioista, hyötyy maadoittavasta maaelementistä, jota esimerkissi hiekka- ja sorakenttä, edustaa. Liiallisena ja useimmille meistä maaelementti kuitenkin voi aiheuttaa jämähtäneisyyttä, pysähtymistä ja toimeen tarttumisen vaikeutta. Toisin sanoen, mitä pidemmäksi aikaa piha jää autioksi sorakentäksi, sitä vaikeampaa on ryhtyä sitä rakentamaan.

Lue myös Fengshui puutarha Suomessa – Näin onnistut sen tekemisessä!

3. Uuden pihan rakentaminen väärässä järjestyksessä

Talonrakentamisen jälkeen olisi tietysti mukavaa saada etupiha nopeasti kuntoon, ettei koti enää näyttäisi kadulle päin rakennustyömaalta. Siisti etupiha luo viihtyisyyttä koko naapurustoon.

Kapeilla kaupunkitonteilla on kuitenkin muistettava huomioda mahdollinen työkoneiden pääsy takapihalle, sitten kun on takapihan rakentamisen vuoro. Jos viereiset tontit on jo rakennettu, ja etupihan istutukset ja nurmialueet tehty, olisi sääli joutua rikkomaan niitä koneilla. Siksi pihanrakentamisen aikataulutus ja rakentamisjärjestys kannattaa miettiä huolella jo pihasuunnitelman teon yhteydessä.

4. Säästäminen kasvualustan laadussa ja määrässä

Talonrakentamisessa lienee melko yleistä, että siihen varatut resurssit, kuten budjetti tai omat voimavarat venyvät äärimmilleen. Silloin pihan rakentaminen yhtäaikaisesti tai peräjälkeen talonrakentaminsen kanssa ei välttämättä toteudu suunnitellusti.

Koska pihaan olisi kuitenkin mukavaa saada edes nurmikko, voi tulla kiusaus säästää kasvualustan laaadussa ja määräsä. Nurmikon perustaminen vaatii laadukkaan, rikattoman kasvualustan jota on oltava riittävän paksu kerros. Suositus on, että tiivistettynä paksuutta olisi 20 cm, mikä tarkoittaa lähes 30 cm kerrosta tiivistämätöntä multaa. Jos kasvualusta ei ole kunnossa, ei nurmikko voi hyvin, mikä aiheuttaa lisätyötä ja kustannuksia jatkossa. Siksi kasvualustaan kannattaa panostaa jo rakantamisvaiheessa.

5. Pihan täyttäminen tylsällä ja työläällä nurmikentällä

Viitaten edelliseen kohtaan, monesti uudet pihat päällystetään helpoiten ja nopeiten nurmella. Vaikka nurmialueen perustaminen onkin melko vaivatonta, on sen hoitaminen kuitenkin melko työlästä. Etenkin, jos kasvualustan kanssa on säästelty.

Nurmikko harvoin on myöskään kovin ekologinen vaihtoehto verrattunna esimerkiksi kukkivaan niittyyn tai monilajiseen kukkapenkkiin, joka tarjoaa ruokaa ja suojapaikkoja perhosille ja muille hyönteisille. Tosin nurmikonkin sekaan voi kylvää esimrekiksi apilaa, mutta silloin sen tulisi antaa kukkia, että siitä olisi iloa pölyttäjille. Harkitse siis ainakin osan nurmialueista korvaamista ekologisemmilla – ja helppohoitoisemmilla – vaihtoehdoilla.

Lue myös Toiveissa helppohoitoinen piha? 5 vinkkiä joilla onnistut!

6. Kasvien istuttaminen yksittäin

Aukealta tuntuva, kenttämäinen piha kaipaa tietenkin kasvillisuutta, ja sen vehreytys aloitetaan usein hankkimalla muutamia puita ja pensaita, jotka istutetaan sopiviin paikkoihin pihaa suojaamaan näkymiä esimerkiski naapuriin.

Jos hankinnat ja taimien istuttaminen tehdään ilman kunnollista suunnitelmaa, voi lopputuloksesta tulla sekavan oloinen; sinne tänne ripotellut puuta ja pensaat näyttävät kuin taivaasta tipahtaneilta, ja niiden kiertely ruohonleikkurilla on hidasta. Nurmelle istutettuna kasvit voivat myös kärsiä ravinteiden puutteesta. Siksi uuden pihan rakentaminen kannattaa suunnitella huolella, ja istutukset tehdä mieluummin yhtenäisiksi ryhmiksi paikkoihin, jossa ne suojaavat katseilta tai tuulelta.

Lue myös 5 syytä siihen miksi puu ei kasva

7. Valaistuksen tarpeen aliarviointi

Kesällä piha näyttää aivan toisenlaiselta kuin pimeinä talvikuukausina, jolloin pihan käyttöalueet muuttuvat tai ovat rajalliset. Talvella pihassa tehdään erilaisia asioita, ja työskennelläänkin ehkä eri kohdissa kuin kesällä. Siksi valaistuksen tarpeen kartoittamiseen eri vuodenaikoina kannataa uhrata hieman aikaa ja vaivaa.

Tärkeintä tietysti on, että kulkutiet ja sisäänkäynti ovat hyvin valaistut, ihan jo turvallisuudenkin vuoksi. Jos valonlähteet on sijoitettu ainoastaan hyvin lähelle rakennusta, ja piha on iso, katoaa osa pihasta talvella näkymättömiin.

Valo on tärkeää myös fengshuin kannalta; se tekee asiat näkyviksi ja aktivoi eri elämänalueiden mukaisia osia pihassa. Siksi valoa kannattaa levittää kaikkiin pihan osiin tekemällä tarvittavat sähkövedot heti, kun uuden pihan rakentaminen on ajankohtaista.

Ovatko uuden pihan suunnittelu tai vanhan pihan kunnostaminen ajankohtaisia sinulle juuri nyt? Katso täältä miten voin auttaa!

7 Comments

  • Pirkko Rautiainen

    Kiitos todella hyvistä pihanrakennusvinkeistä. Meillä on talon perusteellinen saneeraus menossa ja pihaankin joudutaan tekemään yllättävän paljon maansiirtotöitä. Edessä on myös puutarhansuunnittelu, sillä haluan vanhan nurmikon pois. “Tylsä ja työläs nurmikenttä” on hyvin sanottu. Konsultoin maansiirtofirmaa ja alan suunnitella kaiken ihan uusiksi.

  • Jake

    Kiitos näistä vinkeistä. Meidän olisi tarkoitus täällä Espoossa uudistaa koko piha ja viherrakentamisen suunnittelua olemme jo hieman tehneet. Täytyy tosiaan miettiä, miten täällä kaupunkitontilla voimme toteuttaa työkoneiden pääsyn takapihalle koska naapureiden tontit ovat vieressä. Kaverini jo vinkkasi, että kannattaa pyytää vaikka yritys hoitamaan viherrakentamisen ja näin voisimme keskittyä enemmän vain suunnitteluun. Suunnittelu on kyllä mukavampaa kuin koko pihan mylläys uusiksi.

    • Riikka

      Hei Jake!

      Pihan rakentaminen sujuu tosiaan helpommin, kun suunnittelutyö on tehty huolella. Kapeilla tonteilla on omat haasteensa, mutta hienoa että olette ottaneet ne huomioon.

      Tsemppiä suunnitteluun ja rakentamiseen, ja kiitos vielä mukavasta kommentistasi!

      Terveisin,

      Riikka

  • Satu

    Mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos siitä! Itsekin odottelen jo innolla kevään tuloa täällä Sipoossa, että saadaan kuljetuspalvelut paikalle ja pihaan uutta maa-ainesta. Onneksi täällä on tilaa noiden työkoneiden myllätä. Täytyykin alkaa pian suunnitella noita istutuksia.

    • Riikka

      Hei Satu!

      Siellä etelässä onkin varmasti jo kevät pitkällä, ja piharakentaminen täydessä vauhdissa 🙂

      Aurinkoisia kevätpäiviä sinulle ja kiitos vielä kommentistasi!

      Terveisin,

      Riikka

  • Jaana

    Kiitos hyvistä vinkeistä! Meidänkin olisi tarkoitus aloitella uuden talomme pihan rakentaminen täällä Espoossa nyt keväällä. Tykkään siitä, että piha on luonnollinen ja ehkä jopa hieman villi, mutta kuitenkin yleisilmeeltä siisti. Tuo harmonia luonnon kanssa on omastakin mielestäni kovin tärkeää.

    • Riikka

      Hei Jaana!

      Oi, onnea uuteen kotiin ja tsemppiä uuden pihan rakentamiseen! Tuo onkin tärkeää, että pihan yleisilme pysyy kuitenkin siistinä, vaikka siellä olisi hieman runsautta ja luonnontilaisia alueitakin. Selkeät rajaukset auttavat usein siinä.

      Aurinkoisista kevättä sinulle ja kiitos mukavasta kommentistasi!

      Terveisin,

      Riikka

Jätä tähän kommenttisi tai viestisi: