fengshui sisustus, sisustussuunnittelu, fengshui koti, kodin fengshui, keittiön fengshui, fengshui keittiössä
sisustus

VIERASKYNÄ: Fengshuilla lisäarvoa tila- ja sisustussuunnitteluun

Kodin sisustussuunnittelussa keskitytään sisätilojen pintamateriaalien, värien, kalusteiden, valaisimien ja tekstiilien valitsemiseen. Fengshui-konsultointiin kuuluu lisäksi asunnon tai talon ilmansuuntien selvittäminen, maaston muotojen tutkiminen ja sisäänkäynnin tarkastelu ennen kotivisiittiä.

Tässä vieraskynäpostauksessa sisustussuunnittelija, fengshui-konsultti Eeva-Riitta Halonen kertoo, mitä lisäarvoa fengshui antaa kodin tila- ja sisustussuunnittelulle ja antaa vinkkejä kotisi eri tilojen sisustukseen.

fengshui sisustus, sisustussuunnittelu, fengshui koti, kodin fengshui, keittiön fengshui, fengshui keittiössä

Mihin kiinnittää huomiota fengshuin kannalta, kun rakentaa taloa itselleen ja perheelleen? Uudisrakennuksen tilaratkaisujen suunnittelu on usein helpompaa, koska yleensä silloin ei ole niin paljon rajoituksia tai kantavia seiniä haasteellisissa paikoissa, kuin remontoitavassa talossa.

Ensimmäiseksi suosittelen kiinnittämään pohjapiirustuksessa huomiota tilavaan eteiseen tai neuvottelemaan talon vastaavien suunnittelijoiden kanssa eteisen mahdollisesta laajentamisesta,  jotta sieltä löytyisi mingtang eli kirkas sali. Siellä taloon tuleva, hyvää onnea tuova qi-energia pääsee keräämään hyvää sheng qi -energiaa.

On myös tärkeää, että sheng qi pääsee etenemään vapaasti, mutta ei kuitenkaan liian suoraviivaisesti, ettei se muuttuisi vahingolliseksi sha qi -energiaksi. Esimerkkinä tästä on huoneen tai toisen sisäänkäynnin ovi vastapäätä ulko-ovea. Energian liian suoraa kulkeutumista voidaan hidastaa vaikka osittaisella väliverholla.

Kuinka yin ja yang näkyvät kodissasi

Tilaratkaisullisesti meille suomalaisille on tärkeää käytännöllisyys: wc ja kylpyhuone on yleensä sijoitettu lähelle ulko-ovea. Fengshuissa wc- ja pesutilat sijoitetaan mielellään kauemmaksi sisäänkäynnistä eli pois aktiiviselta yang-alueelta. Huoneet jaetaankin osiin aktiivisuuden ja passiivisuuden perusteella. Osa huoneista on enemmän yin, osa taas yang.

Lapsilla on luontaisesti halu rakentaa majoja ja pesiä sisätiloihinkin. Aikuisilla tämä taas näyttäytyy sohvan nurkkaan kömpimisenä. Nämä rauhalliset paikat kodissa ovat fengshuin mukaan passiivisia eli luonteeltaan yin. Seurapelien pelaaminen, kavereiden tai vieraiden kanssa seurustelu ja ruoan laittaminen taas ovat aktiivisia toimia eli luonteeltaan yang.

fengshui sisustus, sisustussuunnittelu, fengshui koti, kodin fengshui, keittiön fengshui, fengshui keittiössä

Fengshuissa suositellaan, että huoneen kalustus olisi sekoitus yiniä ja yangia. Kulmikkaat muodot, korkeat kalusteet, kovat kiiltävät pinnat, valkoinen väri tai kirkkaat värit kuuluvat yangmaisiin kalusteisiin. Jos sinulla on kovin stressaava työ, jossa tapaat paljon ihmisiä päivän aikana, olisi tärkeää, että kodissasi olisi yin-painotteinen huone tai tila rentoutumiseen ja akkujen lataamiseen, ehkäpä talon kellarikerroksessa. Yinmäisten kalusteiden tunnusmerkkejä ovat matalat puuhuonekalut, pyöristetyt muodot, mattapinnat, pehmeät pinnat ja tummat värit.

Viisi elementtiä ja miten ne toimivat kodissasi

Fengshui-oppijärjestelmään kuuluu olennaisesti myös viisi elementtiä eli puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Ne voivat joko aktivoida tai rauhoittaa. Puuenergia on kohoavaa, tulienergia ulospäin laajenevaa ja vesienergia aaltoilevaa, joten ne aktivoivat. Maaenergia taas on alaslaskevaa ja metallienergia sisäänpäin tiivistyvää, eli ne rauhoittavat.

Tämän takia makuuhuoneeseen ei suositella puun elementtejä eli kasveja tai voimakasta puun väriä eli kirkasta vihreää, tulen elementtiä tai voimakasta tulen elementin väriä eli kirkasta punaista, eikä vesielementtiä tai voimakasta veden elementin väriä eli tummansinistä sekä mustaa.

Fengshui voi osaltaan tukea hyvinvointiasi eri elämänvaiheissa, lisätä mahdollisuuksiasi elämänkumppanin löytämiseen, uuden itsellesi sopivan kodin löytymiseen, urallasi etenemiseen ja vaurastumiseen. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi käytetään viittä elementtiä aktivoimaan tiettyä huoneen osaa kodissasi. Tärkeää on, että oikea elementti sijoitetaan oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Tähän tarvitaan avuksi kouluttautunut fengshui-konsultti.

Lue tästä mitä fengshui-konsultti tekee kotonasi.

Sisustussuunnittelijan fengshui-vinkit

Fengshui keittiössä

  • Liesi ja astianpesuallas sijoitetaan eri seinille tai niiden väliin jätetään tilaa vähintään 30 cm, jotta vältetään tulen ja veden törmääminen
  • Jos keittiöösi on tulossa kiinteä saareke, vältä lieden sijoittamista siihen, varsinkin jos keittiön sisäänkäynti on vastapäätä saareketta, koska qi-energiasta tulee epävakaa
  • Vältä asunnon tai talon hankkimista, jonka keskellä on keittiö, koska keskiosa on luonteeltaan yin, ja se tulisi pitää hiljaisena ja rauhallisena.

Fengshui makuuhuoneessa        

  • Valitse isoin makuuhuone päämakuuhuoneeksi
  • Vältä kattoparruja, jolloin qi-energia muuttuu poikkoilevaksi
  • Vältä tilannetta, jossa kylpyhuoneen ovi on suorassa linjassa huoneen oven kanssa.

Irtokalusteiden sijoittelu

  • Etsi kapteenin paikka eli huoneen turvatuin nurkka, jossa ei ole ikkunoita tai ovia, kun mietit sängyn tai työpöydän sijoitusta
  • Sijoita tuolit ja sohvat siten, että ne eivät ole selin mihinkään sisäänkäyntiin, jotta istuja ja sohvalla lepäävä tuntevat olonsa levolliseksi.

Vieraskynä-kirjoittaja

Eeva-Riitta Halonen on vantaalainen fengshui-konsultti, sisustussuunnittelija SI ja freelance-toimittaja yrityksessä E-RH INTERIORS – Suunnittelutoimisto.

“Fengshui on äärimmäisen kiinnostava, tuhansia vuosia sitten Kiinassa luotu oppijärjestelmä, joka ei lakkaa hämmästyttämästä, vaikka siinä onkin tiettyjä helpostikin omaksuttavia lainalaisuuksia. Fengshuissa pyritään aktivoimaan sheng qi eli hyvä energia ja minimoidaan sha qi eli vahingollinen energia talon tai asunnon sisällä, ja sen välittömässä ympäristössä. Tarkoitus on siis saattaa rakennus tai tila energiatasapainoon käyttäjälleen. Fengshui ei ota kantaa estetiikkaan tai sisustustyyliin, mutta sitä voidaan käyttää sisustussuunnittelun pohjana tasapainoisen elämän saavuttamiseksi.”

Ota yhteyttä Eeva-Riittaan: eevarhalonen (at) gmail.com

Eeva-Riitan oman blogin löydät täältä.

Blogijutun kuvat: Riikka Pöntynen

Jätä tähän kommenttisi tai viestisi: