puutarha

Marin kukkiva puutarha tuo hyvää fengshuita

Kukkiva puutarha tuottaa iloa jokaisena vuodenaikana, kun kasvivalinnat on tehty harkiten ja taidolla. Erilaiset perennat, köynnökset, pensaat ja puut rytmittävät tiloja ja luovat kerroksellisuutta, runsautta ja näkösuojia. Kun puutarhaa rakennetaan ja hoidetaan rakkaudella, antaa se myös vastineeksi paljon.

Marin rakkaudella toteutettu kukkiva puutarha Kälviällä on hyvä esimerkki siitä, kuinka fengshuin oppeja voi soveltaa kotipuutarhassa myös täällä meillä Suomessa. Tässä blogiartikkelissa Mari kertoo meille puutarhan suunnittelusta ja toteutuksesta, sekä siitä kuinka fengshuin opit ovat siihen vaikuttaneet.

Myöhemmin julkaistavassa toisessa osassa pääset tutustumaan tarkemmin puutarhan yksityiskohtiin ja koristeisiin.

1. Kerro hieman itsestäsi, eli kuka olet ja missä asut? Kuinka upea, kukkiva puutarha on rakentunut tontillenne?

Olen  keski-ikäinen, työssäkäyvä perheenäiti, joka on kiinnostunut omasta hyvinvoinnista, käsitöistä, itse tekemisestä, sisustamisesta ja liikunnasta. Meillä on uusioperhe, olemme asuneet yhdessä nykyisessä kodissamme nyt 11 vuotta. Miehellä on kolme lasta ja minulla yksi. Poikani on lapsista nuorin ja hänkin tulee täysi-ikäiseksi ensi keväänä, joten omaa aikaa on jo paljon.

Asumme Kokkolan lähellä asuinalueella, käytännössä maalla. Meillä on iso 2600 neliön tontti, joka rajautuu metsään ja puistoon. Kahdella sivulla on naapurit, mutta tonttien välissä on vihervyöhykkeet, joten tontti on hyvin rauhallisella paikalla alueen laidalla.

Aloimme suunnittelemaan puutarhaa 11v sitten, kun muutin taloomme. Pihamme oli hakkuuaukiota, hiekkakenttää ja mursketta. Talo oli rakennettu, mutta vaati laajennuksen, sillä sitä ei oltu suunniteltu meidän perheen kokoiselle sakille. Ensimmäisen vuoden aikana teimme suunnitelmia ja raivasimme hakkuuaukiota, sekä ajoimme täytemaat pihalle. Laajensimme myös taloa ja rakensimme pihatupa-kasvihuonerakennuksen.

Puutarhamme on pyritty tekemään helppohoitoiseksi, selkeäksi, mutta silti runsaaksi. Istutusalueet on tehty isoiksi, nurmikko on rajattu kivireunuksilla. Tontin laidoilla on kuorikatetta, jotta siirtymä luonnontilaisiin alueisiin olisi joustava. Puutarhassa on käytetty paljon luonnonkiveä, kun sitä tontilta on rakennustöiden yhteydessä runsaasti tullut. Suuri osa kasveista on saatu tai vaihdettu. Aluksi saatuja taimia on jaettu ja kasvatettu kasvihuoneen takana omalla minitaimistolla isommiksi, ja sitten istutettu paikoilleen. Arvostamme itse tekemistä ja kierrätystä, mutta en silti halua, että puutarhamme näyttäisi sieltä täältä kokoon haalitulta, vaan siistiltä ja harkitulta kokonaisuudelta.

2. Milloin ja miten olet tutustunut fengshuihin?

Ensimmäisiä kertoja olen tutustunut fengshuihin joskus 2000-luvun alussa. Piirsin aina muuttaessa asuntooni baquakartan, ja mietin vähän juttuja sen pohjalta. Suurempia muutoksia tai isoja korjauksia en kuitenkaan tehnyt. Vuosien varrella on tullut ostettua useampi kirja aiheesta ja tutustuttua aiheeseen pikkuhiljaa enemmän. Syvällisemmin aloin tutustua fengshuihin kuitenkin Riikan kirjan ilmestymisen jälkeen, ja kun löysin Facebook-sivut ja blogin.

Olin piirtänyt baquakartat kodista ja pihasta itse, mutta halusin niille vahvistusta ja tilasin Riikan meille konsultaatiokäynnille syksyllä 2019. Uudelleen hän kävi pihakäynnillä nyt kesällä 2021. Hän piirsi ensimmäisellä käynnillään meille tarkat kartat kodista ja puutarhasta ja antoi neuvoja. Näiden pohjalta on sitten edetty.

3. Kuinka fengshui-oppi konkreettisesti näkyy puutarhassasi?

Joka asiasta ei ennestään tiedä tai siihen ole perehtynyt, niin ei näe sitä juuri mitenkään, tai ihan pieninä asioina. Muutama vieraistamme on huomannut kodissa rahariipuksia ja kristalleita, ihmetellyt ulko-oven luona olevia kultaisia kiviä, terassin tolpassa olevaa pientä peiliä tai talon ulkoseinässä olevaa isoa peiliä. Huvitusta on muutamissa vieraissamme herättänyt myös uuteen kuivauskatokseen tekemäni taulut, joissa on fenix, kilpikonna ja lohikäärme.

Muuten fengshui näkyy kodissa ja puutarhassa esim. väri-, materiaali- ja kasvivalintoina tai minne jokin asia on sijoitettu. Uusia juttuja suunnitellessa toki otetaan baguan alue ja elementtien tasapaino huomion. Koti oli jo rakennettu ja puutarha perustettu, ennen kuin aloin fengshuita niissä noudattaa, joten esim. keittiötä tai kasvihuonetta ei ole sijoitettu parhaalle mahdolliselle paikalle. Jälkeenpäin on sitten tehty mitä on voitu, esim. elementtien tasapainon parantamiseksi.

4. Kuinka perheesi ja lähipiirisi suhtautuu puutarhaharrastukseesi? Entä fengshui-harrastukseesi?

Puutarha on minulle harrastus siinä missä käsityöt tai lenkkeilykin. Ne kaikki kuuluvat osaksi elämääni, eikä lähipiiri niistä sen kummemmin ole kantaa ottanut – kehunut korkeintaan, jos jotain kivaa on saatu aikaiseksi. Mies toki joutuu puutarhaharrastukseen jonkin verran osallistumaan, auttaessaan esim. kuoppien kaivuussa. Jos jotain uutta rakennetaan, niin hän on mielellään mukana. Ne ovat mukavaa yhteistä tekemistä.

Fengshui on herättänyt hyväntahtoista hymistelyä. Muutamat ovat kiinnostuneet asiasta, ja silloin olen kertonut mielelläni lisää. Koska en ole kuitenkaan laittanut koko sisustusta ja puutarhaa uusiksi, niin perheen kanssa kaikki on kunnossa ja he ovat mukautuneet fengshuihin miltei huomaamattaan.

5. Mitä fengshui on antanut sinulle tai tuonut elämääsi?

Perustelin fengshuin käyttämistä aluksi sillä, että ei siitä mitään haittaakaan ainakaan ole. Vähitellen olen lisännyt tai korjannut asioita, ja uutta hankkiessa tai tehdessä olen miettinyt mille alueelle se on tulossa, ja mitä elementtiä sinne kaivattaisiin. Tämä on tavallaan helpottanut sisustamista ja myös puutarhassa toimimista.

Monia asioita sitä on vaistomaisesti tehnyt oikein, tai vuosien takaa aiheesta luetut asiat on jääneet mieleen ja muuttuneet automaatioksi. Siitä on tullut luonnollinen tapa toimia. Entisaikaan ihmiset noudattivat kuukalenteria ja valitsivat talon paikan tiettyjen hyväksi havaittujen asioiden mukaisesti. Nykyaikana monesti koitetaan toimia vastoin luontoa, ja ihmetellään sitten miksi vaikka jokin kasvi ei kasva. Minusta fengshuin noudattaminen on kuin paluu juurille, noudattamaan esi-isien hyväksi havaitsemia oppeja.

6. Ovatko jotkin fengshuin tuomat asiat tai vaikutukset tulleet sinulle yllätyksenä?

Tiedä sitten mistä mikäkin asia tai lopputulos johtuu, mutta viime talven aikana saimme yhden sekasorron vallassa olleen varaston kunnostettua, kun autotalli valmistui ja tavarat saatiin viimeinkin siirrettyä sinne. Varasto sijaitsee maineen, menestyksen ja asioiden loppuunsaattamisen alueella, ja siitä uupuu myös iso pala. Lähtötilanne ei siis ollut mitenkään hyvä.

Rempatessa varaston seinät maalattiin vihreällä vahvistamaan alueen elementtiä tulta, ja puuttuvaa osaa voitiin viimeinkin korjata kunnolla, kun sekasorto oli selätetty ja asiat järjestetty uusiksi. Tämän rempan jälkeen puutarhamme ja käsityöharrastukseni ovat olleet esillä nyt kolmessa lehdessä, ja Riikka pyysi minut tähän blogijuttuun mukaan. Saimme myös keskeneräiset pihatyöt valmiiksi ja osallistuimme kauan haaveilemaani Avoimet puutarhat -teemapäivään, jolloin meillä kävi melkoinen määrä vieraita tutustumassa puutarhaan.

Lisäksi olen vahvistanut vaurauden aluettamme vuosi sitten syksyllä. Talven aikana voitin kahdessa arvonnassa aika isot palkinnot; mm. 600 euron arvoisen päivällispaketin, jossa huippukokki kokkasi meille kotona! Haluan ainakin uskoa, että muutoksilla kodissa sekä näillä pian sen jälkeen tapahtuneilla jutuilla ja olisi jotain tekemistä keskenään.

Olen vahvistanut vaurauden aluettamme vuosi sitten syksyllä. Talven aikana voitin kahdessa arvonnassa aika isot palkinnot, mm. noin 600 euron arvoisen päivällispaketin.

7. Onko fengshui-oppiin tutustuminen jollain tapaa muuttanut omaa suhtautumistasi pihan ja puutarhan hoitoon tai ylipäänsä luontoon ja ympäristöön?

Ei oikeastaan. Maalta kun olen kotoisin ja äiti on puutarhahommia harrastanut, on suhde luontoon ollut jo lapsena vahva. Omaa pihaa alun perin suunnitellessa, olen vaistomaisesti tehnyt monet asiat myös fengshuin mukaisesti oikein. Nyt kun olen perehtynyt puutarhan fengshuihin tarkemmin, olen joutunut korjailemaan tiettyjä juttuja. Uusia asioita tehdessä otan baguan huomioon. Fengshui on ehkä kuitenkin syventänyt omaa suhdettani luontoon.

8. Onko fengshui mielestäsi tehnyt pihan suunnittelusta ja hoidosta helpompaa tai vaikeampaa? Jos, niin millä tavoin?

Jos suunnittelisin ihan uutta pihaa, antaisi fengshui siihen kyllä hyviä vinkkejä. Osaisin sijoittaa vaikka hedelmäpuut paremmin tiettyyn paikkaan pihaa. Nyt kun fengshuita soveltaa jo valmiiksi suunniteltuun pihaan, niin auttaa se uusien asioiden suunnittelussa. Pystyn miettimään miten jotain asiaa voisi paremmin tukea tai vahvistaa. Jos nyt alottaisimme tekemään pihaamme uudelleen niin suurin asia jonka tekisin toisin olisi se, että jättäisin enemmän luonnontilaisia alueita.

9. Minkä tai mitkä asiat olet kokenut haasteellisimmaksi pihan suunnittelussa ja toteutuksessa fengshuin mukaan? Entä helpoimmiksi?

Haaateellisinta minulle on ehkä ollut oppia mikä on mitäkin elementtiä. Pihan baguassa noudatetaan myös eri järjestystä kuin sisällä, ja se on välillä haasteellista muistaa. Baguan piirtämiseen kannattaa myös perehtyä kunnolla tai piirrättää se ammattilaisella. Silloin ei ainakaan tule korostettua vääriä asioita vahingossa.

Suurin haaste puutarhassamme fengshuin mukaan ajateltuna on sen keskipiste. Siellä saisi olla avara tila, mutta meillä siellä sijaitsee pihan suurin istutusalue ja oleskelutila. Ei siis kovin avaraa…

Toisaalta fengshuin avulla pystyy myös korjaamaan tilannetta. Pitämällä alue siistinä ja käyttämällä siellä oikeita elementtejä, on alueelle saatu tasapainoa. Oleskelualueelle on tarkoitus laittaa myös laatoitus tuomaan sinne keskustaan sopivaa maaelementtiä. Alueesta tulee mieleeni jotenkin Jin&Jang symboli, kun se on pyöreä ja kaiken keskellä.

10. Mistä ammennat inspiraatiota oman puutarhasi suunnitteluun ja rakentamiseen?

Mietimme mitä kaikkea puutarhaan haluamme ja minne. Ideat ja unelmat olivat kertyneet vuosien aikana, ja nyt pääsimme niitä toteuttamaan. Piirsin alustavan puutarhasuunnitelman ja vahvistusta sille pyysimme pihasuunnittelijalta. Tässä vaiheessa en vielä ollut kiinnostunut puutarhan fengshuista. Jos olisin ollut, olisi meillä muutama asia hieman toisin, kuin nyt on. Tätä alkuperäistä suunnitelmaa olemme nyt sitten toteuttaneet 10 vuoden aikana vähitellen. Perusasiat ovat suunnitelman mukaisia, vaikka muutoksia ja lisäyksiä on matkan varrella tullut. Nyt kymmenen vuoden jälkeen alkaa kaikki olla alkuperäisen suunnitelman mukaisesti toteutettuna, ja aika paljon muutakin on tapahtunut.

Uudet ideat vain tupsahtavat. Joskus näen jonkin idean lehdessä, netissä tai telkkariohjelmassa, joskus ideat syntyvät materiaaleista mitä sattuu löytämään. Erilaiset ideat muuttavat muotoaan, yhdistyvät ja lopulta niitä sitten toteutetaan. Joskus hyvinkin nopeasti ja toiset vasta vuosien päästä. Olen onnekas, kun saan mieheni innostumaan uusista ideoistani ja hänen kanssaan yhdessä niitä sitten toteutetaan.

Esimerkki materiaalista syntyneestä ideasta ja nopeasta toteutuksesta on viime viikolta, kun näin Facebook-kirppiksellä vanhat mökin ikkunat, jotka olivat tarjolla ilmaiseksi. Haimme ikkunat keskiviikko-iltana ja jo sunnuntaina kannoimme niistä tehdyn minikasvihuoneen takapihan terassille.

Uudet ideat vain tupsahtavat. Joskus näen jonkin idean lehdessä, netissä tai telkkariohjelmassa, joskus ideat syntyvät materiaaleista mitä sattuu löytymään.

Pidempi viive nähdystä ideasta toteutukseen on viime kesänä rakennettu moongate eli kuuportti. Olin kiinassa vaihto-oppilaana 1998 ja vierailimme siellä kuuluisissa vanhoissa puutarhoissa, joissa näitä kuuportteja oli. Minusta ne olivat hienoja ja jonnekin ajatusten perälle idea sellaisesta oli jäänyt muhimaan. Kun näin puutarhaohjelmassa kuinka he tekivät pyöreän portin/penkin isosta kaivonrenkaasta, muistin kiinalaiset puutarhat ja siitä idea alkoi taas kehittyä. Tutkin asiaa ja eri toteutuksia netistä, ja idea muutti muotoaan pikkuhiljaa.

11. Olet osallistunut myös Avoimet puutarhat -teemapäivään. Millaisen vastaanoton tämä upea kukkiva puutarha sai vierailijoiden keskuudessa? Mihin vierailijat erityisesti kiinnittivät siellä huomiota?

Tänä vuonna osallistuin tapahtumaan ensimmäisen kerran avaamalla oman puutarhani kävijöille. Kävijämäärä yllätti meidät täysin, ja meillä kävi huimat 350 vierailijaa! Puutarha sai tosi paljon mukavia kommentteja ja kehuja. Erityisesti kuuportti herätti paljon kysymyksiä ja ihmetystä, kasvihuone – hyötypuutarha – nuotiopaikka alue taas sai ehkä eniten kehuja. Muuratut kohopenkit, vanhasta aurinkovarjosta tuunattu pajuvarjo, puutarhan rajaukset ja terassit saivat myös paljon huomiota.

12. Millaisia neuvoja antaisit muille kaltaisillesi puutarhaharrastajille, jotka eivät vielä ole tutustuneet fengshuihin tai kokeilleet sitä?

Kannattaa perehtyä aiheeseen ja lähteä rohkeasti kokeilemaan! Fengshui-puutarhan lähtökohta ovat helppohoitoisuus, luonnonmukaisuus ja hyvä järjestys. Aika yleisiä pihanomistajan toivomia asioita siis. Puutarhan tyyli voi olla mikä hyvänsä, sillä tarkoitus ei ole tehdä mitään japanilaista kivipuutarhaa tai karppilammikoita, ellei niitä nimenomaan itse toivo.

Kannattaa piirtää tai piirrättää avuksi baguakartta, jolloin puutarhan suunnittelu ja toteutus on paljon helpompaa. Perusparantaminen on ihan jokaiselle pihalle hyödyllistä, eikä niitä välttämättä edes miellä fengshuiksi. Esimerkiksi varastopaikan järjestäminen puutarhatyökaluille ja puutarhan siistiminen ylimääräisestä roinasta ovat perusasioita, jotka myös parantavat puutarhan fengshuita.


Inspiroiko Marin kukkiva fengshui-puutarha myös sinua?

Lisää kuvia löydät Marin Instagram-tililtä täältä! Myös tämän blogiartikkelin kuvat ovat Marin itsensä ottamia.

2 Comments

Jätä tähän kommenttisi tai viestisi: