pölyttäjäkasveja, kasveja pölyttäjille, pölyttäjäystävällisiä kasveja, pölyttäjäystävällinen puutarha, pölyttäjäpuutarha, perhospuutarha
puutarha

Lisää pölyttäjäkasveja kotipuutarhaan – mitä, miten ja miksi

Syötävien kasvien viljely on noussut todelliseksi ilmiöksi sekä meillä Suomessa, että maailmalla. Onhan ruoan kasvattaminen itselle palkitsevaa, mutta samalla se on tärkeää varautumista mahdolliseen ruokapulaan, tai muihin globaaleihin katastrofeihin tulevaisuudessa. 

Voit kasvattaa omia lempivihanneksiasi, sekä marjoja ja yrttejä, joko perinteiseen tapaan kasvimaalla, kasvihuoneessa, viljelylaatikoissa, ruukuissa, amppeleissa tai vaikka valoisalla ikkunalaudalla sisätiloissa. Tilan ollessa rajallinen tutustu vertikaaliviljelyyn, eli tilan hyödyntämiseen korkeussuunnassa, useiden päällekkäisten kerrosten avulla. 

Ruokaomavaraistuminen auttaa maapalloa jaksamaan. Ruoantuotannon ongelmien on tutkimusten mukaan todettu olevan tärkein yksittäinen tekijä ilmastonmuutoksen syntymisessä ja maapallon kohtuuttomassa kuormittumisessa. Kotitarveviljely ja ruokaomavaraistuminen ovat yksi keinoista, joilla jokainen meistä voi auttaa.

pölyttäjäkasveja, kasveja pölyttäjille, pölyttäjäystävällisiä kasveja, pölyttäjäystävällinen puutarha, pölyttäjäpuutarha, perhospuutarha
Maisemoi kotipihan kivet istuttamalla niiden ympärille köynnöstäviä pölyttäjäkasveja, kuten köynnöskuusama, köynnäshortensia tai villiviini.

Kotipuutarhan kasvivalinnat 

Kotipihan ja -puutarhan kasveja valittaessa kannattaa käyttää aikaa eri lajikkeiden vertailuun ja kokonaisuuden suunnitteluun. Mitä tarkemmin mietit ennakkoon, mitä kasveja aiot hankkia, sitä varmemmin onnistut valinnoissasi. 

Huomioi viljelysuunnitelmien teossa se, mitä tykkäät syödä, ja minkä kasvattaminen omissa olosuhteissasi on mahdollista. Suomessa myös avomaalla pystyy viljelemään monia tavallisimpia vihanneksia, juureksia ja yrttejä. Jotkin, kuten kurkku, puolestaan vaativat korkeamman lämpötilan, jonka saavuttaminen onnistuu yleensä vain kasvihuoneessa. 

Kasvivalintoja ei kuitenkaan kannata tehdä vain kasvien ulkonäkö tai makutottumukset huomioiden, sillä kasvit ovat ominaisuuksiltaan hyvin monikäyttöisiä, ja niillä on useita tärkeitä tehtäviä. Sijoittamalla muutamia hyviä pölyttäjäkasveja hyötypuutarhasi lähettyville, voit houkutella paikalle pölyttäjiä, jotka lisäävät sadon määrää ja parantavat sen makua.

pölyttäjäkasveja, kasveja pölyttäjille, pölyttäjäystävällisiä kasveja, pölyttäjäystävällinen puutarha, pölyttäjäpuutarha, perhospuutarha
Maksaruohot ovat hyviä ja runsasmetisiä pölyttäjäkasveja, joita suosii monet hyönteiset. Maksaruohot viihtyvät myös kuivilla ja karuilla kasvupaikoilla.

Mitkä ovat parhaita pölyttäjäkasveja kotipuutarhaan

Hyviä pölyttäjäkasveja löytyy Suomen luonnosta paljon. Monia rakennettuja piha-alueita vaivaa kuitenkin ns. luontokato, joka nimensä mukaisesti tarkoittaa luonnon ja alkuperäisen lajiston vähenemistä, tai niiden katoamista kokonaan. Tämän vuoksi olisi tärkeää jättää kotipihaan ja -puutarhaan edes pieni luonnotilainen alue – mieluummin useampia. Rakennettuihin perennapenkkeihin voi lisäksi valita kasveja, jotka tarjoavat pölyttäjille kesäaikaan mettä, ja talvella suojaa ja pesäpaikkoja. Osan nurmialueesta voi korvata kukkaniityllä.

Olen koonnut Betonista Paratiisiksi -kurssilleni listan, josta löydät 110 pölyttäjäystävällistä puutarhakasvia kukinta-aikoineen, sekä 34 pölyttäjäystävällistä luonnonkasvia.

Listan avulla voit tarkastaa, paljonko kukkijoita omasta kotipihastasi löytyy eri kuukausina. Poimin listalta tähän alle 15 puutarhakasvia ja 15 luonnonkasvia.

Pölyttäjäkasveja puutarhassa

  1. Ajuruoho/timjami
  2. Apila
  3. Helmililja
  4. Herukat
  5. Humala
  6. Hunajakukka
  7. Iisoppi
  8. Karviainen
  9. Kehäkukka
  10. Keto-orvokki
  11. Kirsikka
  12. Krassi
  13. Laventeli
  14. Minttu
  15. Pensasmustikka

Pölyttäjäkasveja luonnossa

  1. Hanhikki
  2. Kanerva
  3. Karhunputki
  4. Kielo
  5. Kurjenpolvi
  6. Leppä
  7. Leskenlehti
  8. Maitohorsma
  9. Mustikka
  10. nokkonen
  11. Puolukka
  12. Rantakukka
  13. Takiainen
  14. Vaahtera
  15. Voikukka
Torju luontokatoa istuttamalla kotipuutarhaasi useita erilaisia kasveja. Tiiviit ja runsaat istutusalueet ovat myös helppohoitoisia, kun maahan ei jää tyhjää tilaa rikkakasveille.

Miten teet kotipuutarhastasi pölyttäjäystävällisen

Meitä tavallisia pihan omistajia vaivaa usein voimattomuuden tunne, tai sitkeä uskomus siitä, ettei omalla pienellä pihamaalla tehdyillä muutoksilla vielä saada juuri mitään muutosta aikaan. Mutta parhaiten voit auttaa juuri siten! Pölyttäjäystävälliset pihat ovat usein myös niitä kauneimpia. 

Koska pölyttäjät viihtyvät parhaiten pihoilla, joista ne löytävät ravintoa ja suojaa, tulisi niille järjestää sekä ruoka- että pesäpaikkoja. Jos pihallasi ei ennestään ole pölyttäjien suosimia luonnonkasveja, niin voit istuttaa sinne puutarhakasveja, joista pölyttäjät voivat imeä mettä ja saada ravintoa.

Halutessasi voit tehdä pihallesi myös pesäpaikkoja, jolloin nämä ahkerat talkoolaiset viihtyvät apunasi pidempään. Netistä löytyy paljon hyviä vinkkejä erilaisten hyönteishotellien rakentamiseen. Niistä voi olla apua silloin, jos pihallasi ei ole pölyttäjille luontaisia suoja- ja pesäpaikkoja, kuten lahopuuta, risuja tai suojaisia kasvillisuusalueita. 

Kesän pitkinä hellejaksoina pihalle on hyvä lisäksi laittaa pieni, matalareunainen vesiastia perhosten ja pörriäisten juomapaikaksi. 

pölyttäjäkasveja, kasveja pölyttäjille, pölyttäjäystävällisiä kasveja, pölyttäjäystävällinen puutarha, pölyttäjäpuutarha, perhospuutarha
Lahopuuaita on todellinen ekoteko. Se tarjoaa suojaa ja pesimäpaikkoja monille hyönteisille ja linnuille.

Miksi lisätä pölyttäjäkasveja kotipuutarhaan

Jopa 95 % maailman ruoantuotannosta on riippuvainen pölyttäjistä. Kotipihojen ja -puutarhojen monimuotoisuus parantaa pölyttäjien oloja, tarjoten niille ravintoa ja pesäpaikkoja myös asutusten läheisyydessä – siis juuri siellä, missä ruokaa kotitarpeisiin viljellään. 

Kimalaisten ja mehiläisten vierailu esimerkiksi marjapensaissa ja hedelmäpuissa niiden kukintavaiheessa vaikuttaa välittömästi sadon määrään. Jos pölytystä ei tapahdu, tai se jää puutteelliseksi, ei hedelmiäkään muodostu. Suomessa pölyttäjien avun on tutkimuksissa todettu olevan erityisen merkityksellinen punaherukalle. Globaalisssa mittakaavassa tärkeimpiä pölyttäjistä riippuvaisia ruokatuotteita ovat mm. kahvi ja suklaa.

Artikkelin kuvat on otettu Avoimet puutarhat -tapahtumapäivissä Siilinjärvellä ja Loviisassa, lahopuuaita kuvattu Marketanpuistossa Espoossa. Siilinjärveläiseen kotipuutarhaan voit tutustua Puutarhahetki -blogissa täällä.


Mitä pölyttäjäkasveja sinun kotipuutarhastasi löytyy tällä hetkellä? Olisi mukavaa kuulla niistä kommenteissa! Jos uskot artikkelista olevan iloa myös muille, niin laitathan sen jakoon alla olevista painikkeista. Kiitos!

Jätä tähän kommenttisi tai viestisi: