minimalismi, minimalistinen koti, minimalistinen sisustus, fengshui sisustus, hyvä fengshui, fengshui kotona, fengshui-oppi, tavaran raivaus, konmaritus, järjestäminen, kodin järjestäminen, hyvä järjestys
sisustus

Fengshui vs. minimalismi – yhtäläisyyksiä ja eroja

Monet meistä kodinomistajista ovat havahtuneet siihen, kuinka kodin tavaramäärä on vuosien varrella pikkuhiljaa lisääntynyt, ja sen hallinnasta on tullut kuormittavampaa. Koteja on raivattu, ja tavaramäärää vähennetty jopa niin paljon, että lopputuloksena on lähes minimalistinen sisustus. Tässä blogiartikkelissa Fengshui vs. minimalismi tarkastellaan fengshui-opin ja minimalismin yhtäläisyyksiä ja eroja, ja mikä fengshui-opin mukaan on sopiva tavaramäärä kotona.

Minimalismi ja mistä tarve siihen kumpuaa

Materialistinen elämäntapa ja kulutuskeskeisyys ovat aikakautemme vitsaus, jonka syitä voinee etsiä monista lähteistä. Seurauksena tästä ylettömästä ja pitkään jatkuneesta materian haalimisesta moni on pikkuhiljaa ajautunut tilanteeseen, jossa aiemmin (usein lyhytaikaista) iloa tuottanut hankinta onkin osoittaunut taakaksi.

Tavaran omistaminen ei nimittäin tuota lähimainkaan samanlaista iloa ja täyttymyksen tunnetta, kuin vaikkapa läheisten kanssa vietetty yhteinen aika. Jos tavarataakan kanssa puljaaminen, kuten jatkuva järjestäminen ja siivoaminen, verottaa aikaa muulta elämältä, on se hälytysmerkki muutoksen tarpeesta.

Kun holtittomia hankintoja on tullut tehtyä vuosien saatossa useita, on koti, tai osa siitä, kenties muuttunut varastoksi, tai jonkinlaiseksi tarpeettoman tavaran saattohoitolaksi. Tilanteen tajuaminen voi saada asukkaassa itsessään aikaan inhoreaktion, ja jopa häpeää, ja laittaa toimimaan. Jos taas ongelmalta on ummistanut silmänsä aivan liian pitkään, voi todellisuuteen havahtuminen lamaannuttaa. Avun pyytäminen voi tuntua kiusalliselta, mutta se kannattaa.

Kun tarpeettomasta tavarasta on päässyt eroon, ei moni halua ajautua samaan tilanteeseen enää uudestaan. Tavaramäärän, ja sen myötä aistiärsykkeiden minimointi voi tuoda elämään positiivisia sivuvaikutuksia. Se voi tehdä ajattelusta kirkkaampaa ja elämästä selkeämpää.

minimalismi, minimalistinen koti, minimalistinen sisustus, fengshui sisustus, hyvä fengshui, fengshui kotona, fengshui-oppi, tavaran raivaus, konmaritus, järjestäminen, kodin järjestäminen, hyvä järjestys

Fengshui vs. minimalismi – yhtäläisyyksiä ja eroja

Vaikka fengshuin ja minimalismin välille ei voi laittaa yhtäläisyyysmerkkiä, niin löydän kuitenkin fengshui-opin ja minimalismin väliltä monia samankaltaisuuksia.

Tässä joitakin fengshui-oppia ja minimalismia yhdistäviä tekijöitä:

  • Kodin “fengshuiaaminen” alkaa turhasta tavarasta, eli fengshui-kielellä roinasta luopumalla. Jonka voisi kuvailla olevan minimalismisen elämäntavan perusta. Tavaran raivaamisen tavoitteena on luoda ympäristö, joka tuottaa iloa, ja jossa energia virtaa vapaasti.
  • Kun kotona säilytetään vain itselle iloa tuottavat, jatkuvasti käytössä olevat ja tarpeelliset tavarat, vähenee myös säilytyskalusteiden tarve. Kalusteiden määrä minimalisoituu siinä samalla.
  • Myös vinttien, varastoiden ja autotallien sisältö suositellaan käymään läpi, sillä vaikka emme näkisikään tavaroita, voivat ne vaikuttaa meihin alitajunteisesti. Monet minimalismisen elämäntavan harjoittajat muuttavat pienempiin asuntoihin, joissa myös säilytystilojen määrä on minimaalinen.
  • Kun rahaa ei kulu jatkuvaan materian haalimiseen, on sitä mahdollista käyttää ns. henkisen pääoman kerryttämiseen (kuten opiskeluun, kulttuuriin jne.). Myös minimalistisempaan elämäntapaan pyrkivät sijoittavat kertyneitä varoja mielellään aineettomien elämysten hankkimiseen.
  • Myymällä tarpeettomiksi todetut tavarat eteenpäin Torissa tai kirpputoreilla, voit jopa tienata isoja summia rahaa ja sijoittaa sen viisaammin itseäsi palveleviin asioihin. 

Fengshui-opissa ei kuitenkaan pyritä siihen, että ympäristöstä tulisi jopa askeettisen tyhjä, tai että siellä olisi vain selviytymisen kannalta välttämättömät hyödykkeet.

Huoneen käyttötarkoitusta on helppoa muunnella tarpeen mukaan, jos sitä ei ole täytetty ylimääräisillä kalusteilla ja tavaroilla.
minimalismi, minimalistinen koti, minimalistinen sisustus, fengshui sisustus, hyvä fengshui, fengshui kotona, fengshui-oppi, tavaran raivaus, konmaritus, järjestäminen, kodin järjestäminen, hyvä järjestys
Rakkaat perintöesineet saavat olla rohkeasti esillä kodissa – kunhan niiden herättämät tunnemuistot ovat positiivisia, ja saavat hyvälle mielelle.

Kuinka tavaran määrä kotona vaikuttaa fengshuihin

Tavaroiden määrä itsessään vaikuttaa kodin fengshuihin oikeastaan vain siinä tapauksessa, että:

  1. Tavaraa on niin runsain mitoin, että niiden järjestyksessä pitäminen on hankalaa, eivätkä ne enää mahdu olemassa oleviin säilytyskalusteisiin TAI
  2. Arjen kannalta välttämättömiä ja sitä helpottavia välineitä on vähän, tai ne puuttuvat kokonaan, mikä vaikuttaa elämisen laatuun heikentävästi.

Kumpikaan ääripää harvoin on asukkaille hyväksi.

Jos tavaroita varastoidaan tasoilla, kaappien päällä ja lattioilla, tai kotiin joudutaan hankkimaan lisää säilytyskalusteita, voi tavaroiden karsiminen fengshuin nimissä olla tarpeen. Jos tavaran määrä kotona on kohtuullinen, ja kaikki kodin tavarat tuottavat ainoastaan positiivisia mielleyhtymiä, ei tavaroista luopuminen ole fengshuin kannalta mitenkään välttämätöntä.

Hyvä fengshui ei siis tarkoita minimalistisen tyhjää kotia, eikä minimalisinen koti tarkoita sitä, että sen fengshui olisi hyvä. Fengshuin kannalta on olennaista myös se, kuinka kodin tavarat on järjestetty. Hyvän fengshuin syntymiseen vaikuttaa lisäksi hyvin moni muukin asia. Jos kiinnostut selvittämään, mitä nämä tekijät ovat, löydät niistä lisätietoa täältä ja ältä.

Avoin tila ja keltainen väri ruokkivat luovuutta. Väljä lastenhuone ja vapaa lattiatila mahdollistavat monenlaiset leikit.

Fengshui-kodissa elämä saa näkyä

Henkilökohtaiset tavarat voivat muistuttaa sinua eletystä elämästä, ja olla osa sinua ja identiteettiäsi. Tavaroista luopumista ei sen vuoksi kannata tehdä vääristä syistä, kuten ulkoisesta paineesta, ja koska muutkin tekevät niin.

Koen itse hieman arveluttavina tarkat prosenttiluvut, jotka käskevät sinun luopua esimerkiksi 50 % tavaroistasi. Samoin kuin erilaiset haasteet, joissa jokaisen on pystyttävä luopumaan yhtä monesta tavarasta samassa ajassa. Koska jokaisen lähtötilanne on eri, tulisi myös menetelmä, jolla tavaroista luovutaan, ja sen, millaisesta määrästä kenenkin kannattaisi luopua, olla mielestäni yksilöllisempää.

Fengshui-opin mukaan kotona saavat näkyä ilo, elämä, omat mielenkiinnon kohteet ja jopa värit. Oman persoonan esiintuominen, ja omaa identiteettiä vahvistavat asiat ja esineet, ovat tärkeä osa fengshuin mukaista sisustusta.

Luovu siis hyvillä mielin tavaroista, jotka eivät palvele sinua enää, tai joista olet kasvanut ulos joko henkisesti, tai fyysisesti. Säilytä tavarat, jotka tuovat sinulle jokapäiväistä iloa ja hyvää mieltä.

minimalismi, minimalistinen koti, minimalistinen sisustus, fengshui sisustus, hyvä fengshui, fengshui kotona, fengshui-oppi, tavaran raivaus, konmaritus, järjestäminen, kodin järjestäminen, hyvä järjestys

Yhteenveto

  • Fengshui on järjestämisoppi, jota voi käyttää yhdessä minkä tahansa ideologian tai tyylisuunnan kanssa. Mikäli pidät minimalisesta ympäristöstä ja elämäntavasta, voit silti hydyntää fengshuin oppeja kodin tavaroiden järjestämiseen.
  • Minimalistinen ympäristö ei automaattisesti tarkoita hyvää fengshuita, eikä hyvän fengshuin saavuttamiseksi tarvitse minimalisoida ympäristöään.
  • Luovu tavaroista, jotka eivät palvele sinua enää, tai jotka eivät tuota minkäänlaista iloa ja hyvää mieltä. Säästä tavarat, joista pidät, ja jotka ovat jatkuvassa käytössä. Huolla ja arvosta etenkin niitä esineitä, jotka tuottavat sinulle positiiviisia tunnemuistoja.
  • Hyvä fengshui voi syntyä myös värikkäässä ja runsaassa ympäristössä. Valitse sisustustyyli, josta itse pidät, ja toteuta sitä fengshuin opit huomioiden.
  • Ympäröi itsesi sinulle rakkailla asioilla ja esineillä, ja tunne iloa ja kiitollisuutta kodistasi. Älä välitä siitä, mitä muut ajattelevat kodistasi.

Blogiartikkelin kuvat olen ottanut Asuntomessuilla Naantalissa kesällä 2022.


Millaisia kokemuksia sinulla on artikkelin aiheesta? Jätä kommenttisi ja jaa omat parhaat vinkkisi alle! Jos uskot artikkelista olevan iloa myös muille, niin laitathan sen jakoon alla olevista painikkeista. Kiitos!

Jätä tähän kommenttisi tai viestisi: