puutarha

Fengshui pihasuunnittelu – 10 vinkkiä + maksuton opas!

Fengshui pihasuunnittelu tuo lisäarvoa perinteisen pihasuunnittelun rinnalle. Pihasuunnittelun kulmakiviä ovat asukkaiden tarpeet ja toiveet pihan toiminnoista ja tunnelmasta. Käytännöllisen tilajaon lisäksi fengshui pihasuunnittelussa kunnioitetaan ympäröivää luontoa ja pyritään sulauttamaan rakennettu piha-alue osaksi ympäristöä. Fengshui pihasuunnittelu onkin perinteistä pihasuunnittelua kokonaisvaltaisempaa, sillä sen avulla etsitään ratkaisuja myös eri elämänalueilla mahdollisesti oleviin jumeihin ja solmukohtiin.

Tässä blogiartikkelissa kerron:

  • millaista lisäarvoa fengshui tuo pihasuunnitteluun
  • kuinka käyttää fengshuin oppeja pihan suunnittelussa
  • 10 vinkkiä luonnonmukaisen fengshui-puutarhan suunnitteluun ja hoitoon sekä
  • kuinka teet ympäristöystävällisiä valintoja omalla pihallasi ja puutarhassasi.

Artikkeli päivitetty 18.3.2021. Artikkelin kuvat on otettu v. 2020 Avoimet puutarhat -tapahtumaan osallistuneissa puutarhoissa Savossa.

Millaista lisäarvoa fengshui pihasuunnittelu tuo perinteiseen pihasuunnitteluun

Pihasuunnitelmia tehdessäni käytän apunani ikiaikaisia fengshuin oppeja. Ne perustuvat ilmansuuntien huomiointiin ja ympäristön energioiden tarkkailuun ja hyödyntämiseen. Fengshuin avulla on saatu hyviä tuloksia niin pitkään, että niitä on käytetty jo tuhansia vuosia, ja suosio kasvaa edelleen.

Olisikin jopa hullunkurista jättää käyttämättä fengshuin antama tieto ja merkitykset esimerkiksi pihan eri osien vaikutuksista eri elämänalueisiin. Tietoa, jonka ympäristö ja sen energiat meille antavat, voi hyödyntää monella tapaa pihasuunnittelussa. Yksinkertaisimmillaan tietoa voidaan käyttää esimerkiksi valitessa parasta sijoituspaikkaa mansikkamaalle ja parhaille oleskelupaikoille, tai suunnitellessa pihan rakenteita, kuten pergolaa tai pihan päällysteitä.

Fengshui pihasuunnittelu ei siis tarkoita tuulikelloilla koristeltua, itämaista kivipihaa, vaan kaunista, toimivaa ja helppohoitoista pihaa, jonka tunnelma on harmoninen ja viihtyisä. Pihalle valitaan elementtejä, jotka tukevat asukkaiden omia energioita, auttaen heitä keräämään voimia ja suuntaamaan ne itselle tärkeiden asioiden tavoitteluun.

Lue myös Fengshui bagua puutarhassa ja 3 syytä miksi sitä kannattaa käyttää

Kuinka käyttää fengshuin oppeja pihasuunnittelussa

Pihan suunnittelussa lähtökohtana on sinun ja perheesi tarpeet ja toiveet. Fengshui pihasuunnittelussa perinteisen pihasuunnitelman ohella pihasta laaditaan bagua-kartta. Sen avulla selviää mm. se, mihin elämän osa-alueesiin pihan eri alueet vaikuttavat. Baguan antamat tiedot auttavat jäsentämään pihan toimintoja siten, että ne sijoitetaan paitsi toiminnallisesti, myös energeettisesti parhaille paikoilleen.

Fengshui pihasuunnittelussa materiaalivalintoihin vaikuttavat paitsi rakennusten väri ja tyyli, myös fengshuin viisi luonnonelementtiä sekä Yin ja Yang.

Niiden lisäksi tarkastellaan mm.:

  • Talon ja pihaa ympäröiviä maaston muotoja ja rakennuksia
  • Olemassa olevia luonnonelementtejä, jotka voidaan säästää ja hyödyntää
  • Sisäänajoa ja näkymää kadulta sekä opasteiden selkeyttä
  • Kulkuteitä ja niiden linjoja
  • Sisäänkäynnin ympäristöä ja sen selkeyttä
  • Kasvillisuusalueita ja niiden kuntoa
  • Näkymiä pihan eri osasta toiseen sekä
  • Valaistusta.

Piha heijastaa asukkaidensa energioita, ja asukkaat ovat yhtä pihalla vallitsevien energioiden kanssa. Koska ne vaikuttavat toinen toisiinsa, niin toisen ollessa epätasapainossa, ovat molemmat epätasapainossa.

Piha heijastaa asukkaidensa energioita, ja asukkaat ovat yhtä pihalla vallitsevien energioiden kanssa. Koska ne vaikuttavat toinen toisiinsa, niin toisen ollessa epätasapainossa, ovat molemmat epätasapainossa.

10 vinkkiä luonnonmukaisen fengshui pihasuunnitteluun

Yksi fengshuin pyrkimyksistä on kunnioittaa ympäröivää luontoa ja säästää kaikki hyvä ja käyttökelpoinen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että piha olisi hoitamattoman näköinen. Kokosin alle kymmenen vinkkiä, joita voit käyttää apunasi suunnitellessasi luonnonmukaista fengshui-pihaa.

  1. Säilytä pihalla ja puutarhassa kaikki hyvä ja käyttökelpoinen, kuten puut, kivet ja kalliot. Puiden juuristot eivät yleensä pidä peittämisestä ja maanpinnan nostosta, vaan se saattaa aiheuttaa lahovaurioita ja puun kuoleman
  2. Valitse kasvit olosuhteiden mukaisesti. Huomioi valo-olosuhteiden lisäksi maan kosteus ja maaperän tyyppi. Käytä apunasi bagua-kartan antamia tietoja, kun valitset pihan kasvillisuutta
  3. Jätä luonnoneläimille asuinsijoja ja ruokaa. Huomioi kasvivalinnoissa perhoset, kiinnitä pikkulinnuille pesäpönttöjä ja jätä siilille lehtikasoja talvehtimispaikoiksi. Eläimet tuovat pihalle yang-energiaa
  4. Jos mahdollista, niin jätä jokin alue pihasta luonnontilaiseksi. Pienellä pihalla se voi olla vaikkapa kaunis sammaloitunut kivi tai mustikkamätäs
  5. Varpukasvillisuus on pihan vanhinta kasvustoa. Se vaikuttaa meihin energisoivasti, joten pyri säilyttämään sitä edes pieni alue, mikäli sitä on tontillasi ennestään
  6. Suosi piharakentamisessa luonnonmateriaaleja. Valitse mieluummin aito puu kuin komposiitti
  7. Luonnossa harvoin esiintyy kovia, viivasuoria muotoja. Rakenna polut, kukkapenkit sekä muut pihan rakenteet vapaamuotoisiksi ja kauniisti polveileviksi
  8. Älä haravoi tai lannoita alueita, joilla kasvaa arvokkaita luonnonkasveja kuten kieloja tai valkovuokkoja
  9. Säilytä alkuperäinen maanmuoto. Istutuspenkkejä voi korottaa esim. muurikivien tai turveharkkojen avulla, mikä estää myös pieneläinten pääsyn kukkapenkkiin
  10. Huomioi toimintojen sijoittelussa Yin ja Yang -energiat. Valitse luonnostaan valoisa alue yang-energian alueeksi ja viileä, varjoisa alue yin-alueeksi. Niiden tulisi olla tasapainossa keskenään.

Fengshui pihasuunnittelu on ympäristöystävällinen tapa suunnitella piha

Pyrkimys ekologisuuteen ja luonnonmukaisuuteen on hyvä ottaa huomioon jo suunnittelun alkumetreillä. Yllä olevasta listasta löytyy jo monia hyviä vinkkejä siihen, mitä huomioida pihan suunnittelussa, kun tavoitteena on ympäristöystävällisyys.

Se, kuinka laajalti pihan toteutuksessa sitten noudattaa näitä pyrkimyksiään, riippuu tietysti asukkaista itsestään. Rimaa ei kannata heti alkuun nostaa liian korkealle, sillä pienetkin teot voivat olla merkityksellisiä. Usein niiden hyvät vaikutukset myös kertautuvat, kun omia kokemuksia vaihdetaan ystävien ja naapureiden kesken tai aiheeseen liittyvissä keskusteluryhmissä, ja muutkin innostuvat esimerkin voimasta kokeilemaan.

Pohdi siis mitkä olisivat sellaisia ekotekoja, jotka sinun olisi omien, tämän hetkisten resurssiesi puitteissa mahdollista toteuttaa.

Tässä esimerkkinä muutamia:

  1. Pyri valitsemaan pihaasi lajikkeita, jotka ovat mahdollisimman vähän jalostettuja. Valitse kotimaisia, lähellä tuotettuja taimia
  2. Ruukkuistutuksissa suosi ruukkuja, jotka on valmistettu luonnonmateriaaleista. Vältä muovia
  3. Lannoita kasveja luonnonmukaisilla lannotteilla ja käytä kompostimultaa pussimullan sijaan
  4. Vältä mikromuovia sisältäviä, kastelukiteillä varustettuja multia ja muovisia katteita
  5. Käytä rikkakasvien torjuntaan luonnonmukaisia keinoja, älä käytä ympäristölle haitallisia torjunta-aineita.

Pohdi siis mitkä olisivat sellaisia ekotekoja, jotka sinun olisi omien, tämän hetkisten resurssiesi puitteissa mahdollista toteuttaa.

Lataa maksuton opas Fengshui-puutarhan suunnittelusta ja hoidosta

Maksuttoman oppaan avulla ymmärrät, mitkä ovat tärkeimmät tekijät fengshui-puutarhan suunnittelussa ja hoidossa. Opit myös millainen vaikutus viihtyisällä ympäristöllä on omaan elämääsi, ja kuinka luot omasta puutarhastasi iloa tuottavan ja viihtyisän.

Mikä tai mitkä ovat parhaita oivalluksia ja tekoja, joita sinä olet tehnyt pihan luonnonmukaisuuteen tai ympäristöystävällisyyteen liittyen? Jaa ne kanssamme kommenteissa!

One Comment

  • Hirvonen

    Onpas mielenkiintoinen lähestymistapa! Tykkään että siinä lähdetään ympäristö edellä, sopeutetaan rakennus luontoon. Meillä alkaa keväällä pihan laitto ja etsin neuvoja viherrakentamiseen. Nämä tulee varmasti käyttöön!

Jätä tähän kommenttisi tai viestisi: