miten sisustus lisää hyvinvointia, miten sisustus vaikuttaa hyvinvointiin, sisustussuunnittelu, kodin sisustus, kodin sisustaminen, fengshui sisustus, kodin fengshui, miten parantaa fengshuita, miten oppia sisustamaan
hyvinvointi,  sisustus

5 tapaa miten sisustus lisää hyvinvointia

Koti ja sen sisustus voivat olla merkittävä ilon ja mielihyvän lähde, mikä on tärkeää etenkin silloin jos elämässäsi on huolenaiheita tai oma jaksamisesi on koetuksella. Tässä artikkelissa tarkastellaan erilaisia tapoja miten sisustus lisää hyvinvointia. Lisäksi annan sinulle konkreettisia vinkkejä siihen, mitä sisustuksen suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon että koko perheesi viihtyisi ja voisi hyvin kotona.

5 tapaa miten sisustus lisää hyvinvointia

Nämä viisi kohtaa ovat sellaisia, joihin uskoakseni lähes jokaisella meistä – myös sinulla – on ainakin jossain määrin mahdollista vaikuttaa, ja joihin fengshui-opissa on valmiita työkaluja. Tässä artikkelissa ei tulla käsittelemään harrastuksena sisustamisen hyvinvointivaikutuksia, jolloin olisi vielä lukematon määrä lisää.

Lue nyt alta nämä viisi tapaa miten sisustus lisää hyvinvointia. Tarkastele sen jälkeen ympäristöäsi kotona. Huomaatko siellä muutostarpeita, ja mitä voisit tehdä tilanteen parantamiseksi?

1. Hyvä järjestys auttaa selkeyttämään sisäistä kaaosta

Ympäristön vaikutukset heijastuvat sisäiseen maailmaasi ja tunnetilaasi. Kodin tai työpöydän epäjärjestys aiheuttaa epäjärjestystä myös pään sisällä.

Jos kotonasi vallitsee epäjärjestys, ja tavarat tuntuvat olevan hukassa tai koti näyttää sotkuiselta, niin ryhdy järjestämään paikkoja kuntoon. Jos et tiedä mistä aloittaa, tai työ tuntuu ylitsepääsemättömän työläältä, niin kokeile paloitella se pienempiin osiin ja käytä apuna tehtävälistaa.

Kun tehtävä asiat on kirjoitettu muistiin paperille tai vaikka puhelimen muistioon, eivät ne enää kuormita aivojasi ja voit vapauttaa sieltä tilaa muille asioille. Kodin siistiytyessä huomaat, miten sisustus lisää hyvinvointia selkeyttämällä ajatuksiasi ja lisäämällä järjestyksen ja hallinnan tunnetta.

2. Terävien kulmilta suojautuminen voi edesauttaa parasympaattista hermostoa aktivoitumaan

Kodin tulisi tuottaa sinulle ja perheellesi iloa ja hyvinvointia, ja positiivisten kokemusten, kuten tasapainon ja mielenrauhan edellytyksenä on sekä psyykkisen että fyysisen turvallisuuden kokemus.

Jos kotonasi on joko tietoisia tai tiedostamattomia uhkatekijöitä, jotka aktivoivat sympaattista hermostoasi, on palautuminen siellä silloin hankalaa; kehosi on jatkuvassa valmiudessa
suojautumaan ja puolustautumaan, mikä aiheuttaa stressiä.

Stressi voi pitkittyessään aiheuttaa monia haastaviakin terveysongelmia.

Yksi esimerkki tiedostamattomista uhkatekijöistä on terävät kulmat, joita voi kohdistua esimerkiksi naapuritaloista tai huonekaluista. Useimmille on opetettu jo lapsena, ettei ketään saa osoittaa sormella. Sormella osoittaminen saa sinut tuntemaan olosi uhatuksi, minkä seurauksena kehosi omat puolustusmekanismit aktivoituvat automaattisesti.

Vastaavanlaisen puolustus- ja suojautumisreaktion voivat aiheuttaa myös ympäristöstä osoittelevat “sormet”. Nämä terävät kulmat, jotka fengshui-opissa tunnetaan myös nimellä “myrkkynuolet”, on hyvä suojata välittömästä läheisyydestä.

miten sisustus lisää hyvinvointia, miten sisustus vaikuttaa hyvinvointiin, sisustussuunnittelu, kodin sisustus, kodin sisustaminen, fengshui sisustus, kodin fengshui, miten parantaa fengshuita, miten oppia sisustamaan

3. Värivalinnat vaikuttavat tunnetiloihin ja toimintaan, ja voivat aktivoida tai rauhoittaa

Väreillä on vaikutusta tunnetiloihisi ja toimintaasi. Esimerkiksi punainen ja keltainen väri kehottavat reagoimaan nopeasti ja alitajunteisesti ohjaavat suoriutumaan askareista ripeästi. Tämä väriyhdistelmä on nähtävillä usein esimerkiksi pikaruokaloissa, joissa asiakaskierron halutaan olevan nopeaa – pöydät halutaan vapauttaa seuraaville asiakkaille. Punaisen ja keltaisen yhdistelmä on tuttu näky myös liikennemerkeissä. Se aktivoi aistejasi automaattisesti saaden sinut varuilleen.

Kotona, jossa sympaattisen hermoston tulisi päästä lepotilaan, on syytä välttää alitajunteisten varoitussignaalien vilejemistä ja suosia rauhoittavia sävymaailmoja. Esimerkiksi vihreä väri vaikuttaa rauhoittavasti, ja siksi sitä käytetään usein mm. sairaaloissa. Myös luonnon hyvinvointivaikutukset, joita voi saavuttaa jo luontomaisemaa katsoessa, ovat hyvä esimerkki siitä miten sisustus lisää hyvinvointia.

4. Personalisoimalla ympäristöä voi lisätä yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunnetta

Neljäs tapa miten sisustus lisää hyvinvointia on kodin personalisointi, jossa tuot ympäristöösi itsellesi merkityksellisiä asioita näkyville. Personalisointi vaikuttaa kiintymyksen tunteeseen ja turvallisuuden tunteen saavuttamiseen. Turvallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunteen lisääminen on tärkeää etenkin epävakaina aikoina, kun perhetilanteessa on jokin merkittävä muutos tai kriisi, tai jos maailmantilanne huolestuttaa.

Anna oman persoonasi näkyä kotonasi, sisustamalla lempiväreilläsi ja -kuoseillasi. Valitse tauluihin ja muihin koriste-esineisiin itseäsi miellyttäviä aiheita, teemoja ja maisemia. Pidä esillä vain sellaisia esineitä ja asioita, jotka tuovat sinulle hyviä muistoja. Varmista myös mahdollisten muiden perheenjäsententesi mieltymykset ja anna tilaa jokaisen omalle persoonalle näkyä kotona.

miten sisustus lisää hyvinvointia, miten sisustus vaikuttaa hyvinvointiin, sisustussuunnittelu, kodin sisustus, kodin sisustaminen, fengshui sisustus, kodin fengshui, miten parantaa fengshuita, miten oppia sisustamaan

5. Huomion kiinnittäminen asioihin, jotka tuovat iloa, pitää mielen positiivisena

Asioilla, joihin keskität ajatuksesi ja huomiosi, on tapana kasvaa ja voimistua. Asiat, joihin et kiinnitä huomiota, heikkenevät ja kuihtuvat pois. On hyvä tiedostaen valita, mitkä ovat asioita joiden haluat olevan läsnä arjessasi, ja millaisen roolin niille annat.

Maailmassa tapahtuu paljon asioita, joihin et voi vaikuttaa vaikka kuinka toivoisit. Et voi solmia rauhaa osapuolten välille tai vaikuttaa esimerkiksi nälänhätään ja kuivuuteen. Sen sijaan voit tuntea myötätuntoa ja empatiaa kärsiviä kohtaan, ja auttaa heitä konkreettisin teoin esimerkiksi lahjoittamalla rahaa avustusjärjestöille. 

Epätoivoon vaipuminen ja lamaantuminen ei auta ketään; ei itseäsi eikä muita. Siksi ajatukset ja mieli on syytä pitää positiivisena mm. pitämällä huolta omasta jaksamisestasi ja ympäristöstä. 

Ajatuksesi ja tunteesi vetävät puoleensa lisää samankaltaisia tunteita aiheuttavia asioita ja tapahtumia. Tunnetiloilla on myös taipumusta tarttua toisiin. Kun tunnet itse mielenrauhaa, tyyneyttä, iloa ja kiitollisuutta, alkavat myös muut henkilöt lähelläsi tuntea samoin.

Millaisia sanattomia viestejä eli signaaleja oma kotisi sinulle antaa? Ovatko ne linjassa sen kanssa, mitä itse toivot? Entä mikä tai mitkä asiat kodissasi tuottavat sinulle eniten iloa juuri nyt?

Jätä tähän kommenttisi tai viestisi: